Mekanisk förbehandling
Generellt kan man säga att man börjar med en mekanisk förbehandling. Den kan bestå av till exempel galler, silar, sand- och fettfång, försedimentering med mera.
Biologisk rening
Därefter följer oftast någon typ av biologisk rening om avloppsvattnet innehåller föroreningar som är biologiskt nedbrytbara. Den biologiska reningen kan exemelvis vara aktiv slam, SBR (batch reaktor), MBBR, IFAS, granulprocesser, högbelastad anaerobi. Om den biologiska reningen är aerob så innehåller den någon form av luftningssystem för att tillgodose mikroorganismernas behov av syre och om den är helt anaerob så finns det ett gashanteringssystem kopplat till den.
Separationssystem
Efter den biologiska reningen så behövs det någon form av separationssystem för att skilja biomassa (slam) från det renade vattnet. Separationsprocesser som ofta förekommer är t.ex. sedimentering, flotation, filtrering (sandfilter, skivfilter) och membran (MBR).
Kemisk rening
Ofta behövs det någon form av slutpolering med kemisk rening för att se till att alla utsläppskrav uppfylls. Den kemiska reningen är oftast en kemisk fällning följt av något av separationsstegen som nämndes ovan.
Slambehandling
Slammet som har bildats i den biologiska reningen måste sedan hanteras i en slambehandling. Det finns många olika tekniker och mycket hänger här på beställarens önskemål. Vanliga slambehandlingar är avvattning (centrifuger, skruvpressar, torkning), slamförtjockning, pyrolys, rötning och hygienisering. Från slambehandlingen får man ofta ett rejektvatten som innehåller mycket näringsämnen. Rejektvattnet behandlas i en biologisk rejektvattenbendling (en biologisk rening, beskrivna ovan) men det finns även biologiska reningar som är speciellt inriktade på rejektvatten som till exempel Deammon.
Läkemedelsrening
De senaste åren har läkemedelsrening kommit upp på tapeten. Läkemedelsrening kan göras på många olika sätt till exempel med aktivt kol och ozonbehandling.