Äntligen invigning av Bornsjöverket!

Senast Stockholm Vatten invigde ett nytt vattenverk var för hela 80 år sedan. Den 7 september, efter mer än 3 år från första kontakten om projektet, var det äntligen dags igen. Vattenreningsverket Bornsjön invigdes med pompa och ståt och uppslutningen var mycket god från branschen, politiker och alla företag som varit inblandade i projektet. Fina tal, där bland annat Puracs insats uppmärksammades, kryddades med fotografen Mattias Klums berättelse om sin vattenresa genom landet. Stockholmarnas syn på hur viktigt vatten är kunde verkligen inte missförstås.

Långsiktigt tänkande och kretslopp kring projekt Bornsjön har funnits med ända sedan sent 1800-tal, då Bornsjön och dess tillrinningsområden köptes upp av Stockholm Vatten. I dag är Bornsjön den enda reservvattentäkten till Mälaren och med Puracs anläggning produceras förfiltrerat dricksvatten till närbelägna Norsborgs VV. Den stora miljöinsatsen och det unika med vattenreningsverket är dock att sjön skall återskapas under lång tid, kanske under upp emot 50 år. Under två månader varje höst renas nämligen sjön från fosfor och det är Puracs teknik, uppbyggt kring GEWE-lameller, som gör det.

Vi på Purac är mycket nöjda med detta projekt och hoppas på fler av samma slag i framtiden!

IMG_0825 IMG_0840 IMG_0827 IMG_0831