Purac bygger ovanlig damm i Arvika

Arvika Kommun och SWECOLD höll i tisdags en heldagskonferens kring dammbygget i Arvika. Ett nytt dammbygge är ovanligt i sig, men detta är extra ovanligt eftersom det handlar om en damm som har till syfte att hålla ute vatten istället för att hålla det inne som de flesta kraftsverksdammardammar gör. Dammen ska skydda Arvika mot att bli översvämmad av Glafsfjorden/Byälven, vilket tyvärr inträffade år 2000. Pumpstationen som skall hålla Kyrkviken (innanför dammen) på en konstant nivå har en maximal kapacitet på 30m3/sekund vid 2,5 meters statisk skillnad.

Purac har en totalentreprenad i detta projekt och därför fanns vår projektledare Anders Fermheden på plats under konferensen. Han berättade om storleken på stationen och om den problematik som uppstått i arbetet med att designa en pumpstation som nästa aldrig används. Trots detta ska den på kort tid kunna vara i topptrim och i kontinuerlig drift i tio veckor under en översvämningsperiod. Byggnationen som sköts av Segermo är i full gång och Puracs installationsarbete beräknas påbörjas till hösten. Anläggningen förväntas vara driftklar under våren 2018.

På bilden ses vår projektledare Anders Fermheden framför pålbryggorna över sundet. Dammen kommer att byggas mellan dessa bryggor. Fler bilder kan ni se på Arvikas instagram.

hej hopp