Nytt år, nya erfarenheter

Nu börjar ett nytt år, och då får vi möjlighet att se över året som gått och blicka in i vad som ligger framåt i tiden. På jobbfronten innebär det för mig nya spännande avdelningar med fler trevliga människor att lära känna, mer kunskap att ta in samt nya platser och anläggningar att besöka. Jag har nu börjat min traineeperiod på konstruktionsavdelningen där de som tänker och ritar upp hur anläggningen ska se ut i både stor och liten skala jobbar. En konstruktör måste tänka både i det lilla och stora perspektivet. Dels ska det bestämmas var på en tomt en anläggning ska vara och sedan var de olika stegen och bassängerna ska befinna sig. Då måste höjdskillnader, tryck, hydraulisk profil, energiåtgång och mycket mer tas i beaktning. Sedan ska alla små detaljer på varje rördel och komponent också ritas, så att en mekanisk verkstad ska kunna svetsa och montera efter ritningen. Konstruktören måste även hålla koll på hållfasthet, materialval, säkerhet och arbetsmiljö. Så det finns mycket att lära! Under min första vecka har jag fått besöka en mekanisk verkstad där de tillverkar luftarsystem till ett projekt vi har just nu. Det var väldigt intressant att se deras tillverkning och få en inblick i hur en svets ska se ut, hur material beter sig vid uppvärmning m.m. Jag var även sedan med och besökte anläggningen där de monteras, vilket var jättekul att se! På konstruktionsavdelningen har jag redan sett olika komponenter och system gå från en ritning till att tillverkas på en verkstad till att monteras på en anläggning!

01e7db5dd4234375335de0f0443e35fe16b998377c

/Johanna

Publicerad i Trainee blog SE